lunes, 7 de enero de 2019

Fem una reflexió filosòfica


A través d'aquest vídeo tant reflexiu, es pot comprendre com l'ésser humà no s'adona dels seus errors fins que no ensopega amb una pedra. No som capaços de reflexionar fins que algú no ens dona una empempta. Per exemple, fins que no perdem a un ésser volgut, no ens adonem de tot el que podríem haver fet o inclós no haver fet. Des del meu punt de vsita, hauríem d'aprofitar més el temps amb les persones que estimem i ens estimen en comptes de centrar-nos en tot allò que és material que sempre estarà allà no com la presència dels qui estimem. A més a més, també m'ha fet reflexionar sobre el fet de dir: "bah això és obvi", doncs no, crec que la base d'una bona relació és la comunicació, és a dir, si alguna cosa t'ha molestat o tot el contrari, díga-la, no la donguis per òbvia, ja que potser l'altra persona no opina igual i així es perden molts moments. 

Resultado de imagen de los deberias navideños

A través de les imatges, es pot reflexionar sobre allò que és vertaderament important: si s'ha de fer quelcom perquè s'ha de fer o si faràs alguna cosa perquè et fa feliç. Penso que els Nadals poden ser o les millors festes per passar en família i rodejat d'aquells que t'estimen o bé les pitjors festes de moltes persones que es converteixen en un infern. Aquesta primera imatge ens està transmetent que no pel simple fet de que hi hagi alguna cosa establerta així s'hagi de fer. Hi ha famílies que s'odien i pel simple fet de ser Nadal s'ajunten. Això se li diu hipocresia, i el que busquem és la felicitat. Per tant, és recomanable deixar de banda aquests valors pel simple fet que sempre hagin estat així i centrar-nos més en la recerca cap a la felicitat. 





Resultado de imagen de los deberias navideños


A través d'aquesta altra imatge es pot veure allò que he citat anteriorment, fer tot de coses que no volem fer pel simple fet que així hagi estat tota la vida, és a dir, per exemple com que és Nadal s'han de comprar regals si o sí, ens hem d'ajuntar amb la família tot i no portar-nos bé perquè és el que s'ha fet tota la vida, haig de preparar un sopar peruqè és Nadal i sinó ho faig que pensaran,etc. 





En conclusió, i si deixem de banda tots aquests valors establerts per la societat i ens dediquem a trobar la nostra felicitat? Deixem de banda els números i les dates que no perquè sigui 31 de desembre ens hem de reunir tota la família ni perquè sigui 1 de gener ens hem de llevar i hem de trobar tot de regals. També pots despertar-te un 23 de febrer i trobar regals, deixem de banda els valors establerts, no ens deixem manipular per allò que porta ja temps establert sinó ens fa feliços ,plantem-li cara i canviem-ho, fem quelom diferent i que tothom surti beneficiat. 

Filosofem amb Plató: Examen Selectivitat


OPCIÓ A : basada en el text de Plató: La República, Llibre IV

1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.

La idea principal que es tracta en aquest fragment és el concepte de justícia. Esmenta que la justícia s'ha de buscar en la ciutat, d'aquesta manera se sabrà què és la justícia en l'individu. A continuació, se centra en la ciutat justa, és a dir, quin és el factor que permet que es consideri justa i, en aquest text,  fa referència a que cadascú s'ha de dedicar allò que li és propi. En definitiva, un individu és just si es dedica allò que li pertoca i aquest fet és el que també comporta una ciutat justa.

2. Expliqueu breument el significat que tenen en el text els següents mots: 

  • Llinatges: referent als diferents grups socials que conformen la ciutat. 
  • Temperada: és una qualitat que permet controlar les passions.

3. Expliqueu el sentit i la justificació, segons Plató, de la frase següent del text: "l'home just no diferirà en res de la ciutat justa en allò que és la forma essencial de la justícia, sinó que li serà igual".

Per poder entendre aquest frase s'han de tenir en compte certs aspectes com les característiques i el coneixement dels tres tipus de classe social. 

Primerament, destaquen els artesans, referent a la classe social dels productors que produeixen els béns. Es caracteritzen perquè poden tenir família ja que són una contribució a la producció. Peró aquesta classe social no pot accedir als nivells més alts de la societat. Els artesans estan directament relacionats amb l'ànima concupiscible.

En segon lloc, destaquen els guardians, els defensors de l'Estat, per tant, no poden tenir família o han d'estar desvinculats d'ella ja que això influenciaria negativament doncs tot l'esforç ha d'anar per l'estat i no per la família. Aquesta classe social es caracteritza pel domini de l'ànima irascible.

Finalment, destaquen els reis filòsofs, guardians que han superat les proves d'accés, que pel seu nivell ètic i de coneixement poden exercir el poder al govern. Aquesta classe social, tampoc pot tenir família ja que no pot governar a favor d'uns quants, l'objectiu és la justícia. L'ànima dominant és l'ànima racional. 

Un cop aclarits aquest conceptes ja es pot explicar a que es refereix la frase de Plató: sempre i quan aquestes tres classes socials es dediquin allò que els pertoca i no intentin tenir més o anar a més, predominarà una ciutat justa i sana. Per tant, les classes socials, acceptaran allò que són i que tenen ja que aquesta és la forma de mantenir una ciutat justa, fet que interessa a tots els grups socials per igual.